HTML

lecTORkos

A lecTOR a különböző nyelvek ínyenc ételeit ízlelgeti, keresi azokat a finomságokat, amelyeket más világokban kóstolhatunk, de lefordíthatjuk a mi nyelvünkre is!

Friss finomságok

  • nemorino1981: Bocsánat a gonoszkodásért, a "sütötte"-t SÜTŐben értettem. Nekem is van olyan kajám, amit ELŐsütök... (2009.12.02. 18:24) Fokhagymás pecsenye
  • Lector: Hmmm, jó lett volna látni már készen is a muffinokat, de lehet, hogy hamar elfogyott. (2009.12.01. 21:29) Egytálas csokis muffin
  • Lector: Csodálatos a hús, de a krumpli-kosár legalább annyira izgat! Milyen formában kerül a krumpli a rét... (2009.11.29. 12:01) Aszaltszilvás karaj
  • IllésZsuzsa: Nagyon finom.Az a jó még benne, hogy nem is hizlal...annyira. (2009.11.21. 19:53) Túrófánk

Aszaltszilvás karaj

2009.11.28. 17:24 motorosfutar


Miután anyósom kinyilvánította abbéli vágyát, hogy névnapja alkalmából ne étterembe vigyük, hanem én főzzek neki, elzarándokoltunk beszerezni a hozzávalókat. A hentesnél a – számunkra – már megszokott közjáték zajlott le:

- Abból a karajból kérek kb 35 centit...

- Öööö... akkor mennyit adjak?

- 35 centit!

- Tessék...?

Hozzávalók:

35 cm csontozott sertéskaraj (nálunk ekkora fér el a kőedényben)

egy palack száraz vörösbor

20-25 dkg aszaltszilva

egy fej fokhagyma

40 dkg szép húsos bacon szalonna

só, bors

 

Előkészületek:

a sütés előtti napon az aszaltszilvát beáztatom annyi vörösborba, ami nagyjából elfedi, aztán mehet a hűtőbe. A karaj ennél egy kicsit több foglalkozást igényel: először is, „szétnyitom” a karajt egy 1-1,5 cm vastagságú egybefüggő szeletté. Finoman beirdalom, sózom, borsozom. Az egész fej fokhagymát szétszedem gerezdekre, megtisztítom, vékonyabb szeletekre várom, és a húson ejtett vágásokba illesztem. Ha ez megvan, akkor a húst feltekerem, és lefóliázva ez is a hűtőben landol.

 

Elkészítés:

A karajt egy nagy vágódeszkára kiterítve két egyforma részre vágom. Mindkettő közepére teszek a boráztatta aszalt szilvából, majd összetekerem, végül a vékonyra vágott bacon csíkokkal felöltöztetem. A hústekercseket egymás mellé fektetem egy lapos edénybe. Az áztatásból megmaradt aszalt szilvákat, és a fel nem használt fokhagyma gerezdeket a tekercsek köré pakolom, és az egészet letakarom alufóliával. 175 fokra előmelegített sütőben kb 2-2,5 órát sütöm letakarva. Az alufólia eltávolítása után a húst visszateszem még 30-40 percre készre sütni. Sütés közben rendszeresen meglocsolom a saját levével.

Ha kész, a maradék levet egy tálkába öntöm, ebbe még belekerül a hússal együtt sütött aszalt szilva és fokhagyma, az esetleg megmaradt vörösborból egy kevés, és pár gerezd narancs, és ezt az egészet krémesre összeturmixolom. A szószt a hús mellé kell adni.

 

 

 A húshoz érdemes krumplipürét, vagy krumplipüréből készített burgonyakosarakat adni (a muffinformákat ki kell bélelni egy réteg réteslappal, belepakolni a befűszerezett burgonyapürét, reszelt sajtot szórni a tetejére, és sütőben készre sütni).

Párolt vöröskáposzta, vagy gyümölcs kompót jó kiegészítő mellé.

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: karácsony fokhagyma sertés vörösbor aszalt szilva ebéd bacon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lector · http://www.lector.hu 2009.11.29. 12:01:27

Csodálatos a hús, de a krumpli-kosár legalább annyira izgat! Milyen formában kerül a krumpli a réteslap bélésre?
süti beállítások módosítása