Miután anyósom kinyilvánította abbéli vágyát, hogy névnapja alkalmából ne étterembe vigyük, hanem én főzzek neki, elzarándokoltunk beszerezni a hozzávalókat. A hentesnél a – számunkra – már megszokott közjáték zajlott le:
- Abból a karajból kérek kb 35 centit...
- Öööö... akkor mennyit adjak?
- 35 centit!
- Tessék...?
Hozzávalók:
35 cm csontozott sertéskaraj (nálunk ekkora fér el a kőedényben)
egy palack száraz vörösbor
20-25 dkg aszaltszilva
egy fej fokhagyma
40 dkg szép húsos bacon szalonna
só, bors
Előkészületek:
a sütés előtti napon az aszaltszilvát beáztatom annyi vörösborba, ami nagyjából elfedi, aztán mehet a hűtőbe. A karaj ennél egy kicsit több foglalkozást igényel: először is, „szétnyitom” a karajt egy 1-1,5 cm vastagságú egybefüggő szeletté. Finoman beirdalom, sózom, borsozom. Az egész fej fokhagymát szétszedem gerezdekre, megtisztítom, vékonyabb szeletekre várom, és a húson ejtett vágásokba illesztem. Ha ez megvan, akkor a húst feltekerem, és lefóliázva ez is a hűtőben landol.
Elkészítés:
A karajt egy nagy vágódeszkára kiterítve két egyforma részre vágom. Mindkettő közepére teszek a boráztatta aszalt szilvából, majd összetekerem, végül a vékonyra vágott bacon csíkokkal felöltöztetem. A hústekercseket egymás mellé fektetem egy lapos edénybe. Az áztatásból megmaradt aszalt szilvákat, és a fel nem használt fokhagyma gerezdeket a tekercsek köré pakolom, és az egészet letakarom alufóliával. 175 fokra előmelegített sütőben kb 2-2,5 órát sütöm letakarva. Az alufólia eltávolítása után a húst visszateszem még 30-40 percre készre sütni. Sütés közben rendszeresen meglocsolom a saját levével.
Ha kész, a maradék levet egy tálkába öntöm, ebbe még belekerül a hússal együtt sütött aszalt szilva és fokhagyma, az esetleg megmaradt vörösborból egy kevés, és pár gerezd narancs, és ezt az egészet krémesre összeturmixolom. A szószt a hús mellé kell adni.
A húshoz érdemes krumplipürét, vagy krumplipüréből készített burgonyakosarakat adni (a muffinformákat ki kell bélelni egy réteg réteslappal, belepakolni a befűszerezett burgonyapürét, reszelt sajtot szórni a tetejére, és sütőben készre sütni).
Párolt vöröskáposzta, vagy gyümölcs kompót jó kiegészítő mellé.
Lector · http://www.lector.hu 2009.11.29. 12:01:27